| 1975

Vuonna 1974 voitettuani ensimmäisen kerran liiton virallisen kehonrakennuksen Suomen mestaruuden asetin tavoitteekseni uusia sen vuonna 1975.

Lisäksi minua kiinnosti Etelä-Afrikassa pidettävät kehonrakennuksen MM-kilpailut, sillä matka sinne tulisi olemaan hieno.

Maa itsessään on eksoottinen ja kaukana Suomesta, joten niin pitkälle ei tulisi omin kustannuksin helposti lähdettyä. Aloitin siis vuoden määrätietoisella harjoittelulla.

VOIMA ja KUNTO
#?/1975
Kuva 14.6.1975
Karsintakilpailusta BBC ry:llä
14.6. Pidettiin BBC:n salilla karsintakilpailu, jossa valittiin Suomen joukkue Pretoriassa, Etelä-Afrikassa pidettäviin MM-kilpailuihin. Voitin karsintakilpailut ja saavutin tavoitteeni päästä mukaan näihin kilpailuihin. Välissä olisi kuitenkin vielä EM-, SM- ja PM-kilpailut.

5.7.1975 liiton hallituksen kokouksessa oli esillä 6.9. Amsterdamissa, Hollannissa pidettävät kehonrakennuksen EM-kilpailut. Koska liiton taloudellinen tilanne oli huono päätettiin ettei kilpailuihin liiton puolesta lähetetä joukkuetta.

"Jos Räty on halukas lähtemään omalla kustannuksellaan, niin hänet valitaan edustamaan Suomea."

En ollut halukas tähän, sillä minulla oli perhe ja asuntolainat painoivat päälle juuri tuohon aikaan.

21.9. olivat kehonrakennuksen SM-kilpailut Kulttuuritalolla, Helsingissä.

Olin onnistunut ”virittämään” kuntoni erittäin hyväksi ja voitin kilpailut. Kilpailut käytiin edelleen yhdessä luokassa eli kaikki kilpailivat toisiaan vastaan, ei siis pituus- eikä painorajoja.

Franco Columbu Mr.Universe eli kehonrakennuksen MM oli vierailevana tähtiesiintyjänä. Hän antoi myös voimaesityksen SM-kisojen yhteydessä. Hänen käsissään taipuivat harjateräkset. Franco antoi myös yleisön kokeilla josko teräs taipuisi heidän käsissään, mutta eihän se taipunut. Hän puhalsi myös kuumavesipullon räjähtämään riekaleiksi tämän jälkeen yleisö sai hämmästellä kumiriekaleiden paksuutta.

Kun selvisi, että olin uusinut vuoden 1974 Suomen mestaruuteni ehdotin Francolle, että suorittaisimme yhteisesiintymisen yleisölle.

Yleisö saisi verrata tämän hetken Suomen mestaria maailmanmestariin ja yhteen maailman kaikkien aikojen parhaaseen kehonrakentajaan. Franco oli hieno mies ja suostui tähän.

Sovimme, että näytämme määrätyt asennot rinnakkain ja hitaasti niin, että yleisö pystyy todella vertailemaan meitä. Tuntui todella ihmeelliseltä kuulla yleisön joukosta huutoja Jorma sun kädet on isommat kuin Francon ja sun selkä on kovempi kuin Francolla.
Klikkaa kuvaa lukeaksesi lehtileike

Osa 1
Osa 2
 Tiesin hyvin, että nämä kehonosani ovat niitä parhaimpiani, mutta niiden tasavertaisuus Francoon antoi minulle lujasti uskoa, että voisin menestyä myös tulevaisuudessa kehonrakennuksen MM-kilpailuissa.

Heti SM-kilpailun jälkeen loukkasin olkapääni harjoituksissa, joten PM-kilpailut 27.9.1975 Göteborgissa jäivät kohdaltani väliin, sillä oli hyvin tärkeätä saada olkapää mahdollisimman nopeasti kuntoon, ettei MM-kilpailut Etelä-Afrikassa vaarantuisi, koska tämä kilpailu oli ollut toinen päätavoite SM-kilpailun lisäksi.

2.11.1975 lähdimme matkalle Etelä-Afrikan MM-kilpailuihin.

Ennen lähtöä olimme ottaneet keltakuume-, isorokko-, polio tehoste-, jäykkäkouristus-, lavantauti- ja kolerarokotukset sekä matkalle mukaan lääkkeet malariaa vastaan.

Salonen - Räty - Koivunen
Jorma Räty
Finnairin kone vei meidät Brysseliin, jonne lensimme Suomen liiton kustannuksella. Etelä-Afrikan hallituksen ja kehonrakennusliiton kustannuksella kaikki Euroopasta tulevat kilpailijat lennätettiin Etelä-Afrikan omalla Boeing 707 koneella Johannesburgiin. Välilasku tehtiin Las Palmasissa. Koko lentomatka ilman välilaskuja Suomesta Johannesburgiin kesti noin 17 tuntia.
Johannesburgista jatkoimme busilla Pretoriaan. Siellä asuimme 5 tähden hotellissa nimeltään Burgers Park Hotel, joka oli tuohon aikaan Pretorian hienoin hotelli. Pretoria on Etelä-Afrikan hallinnollinen keskus.

Kilpailujen järjestelykustannuksista vastasi Etelä-Afrikan hallitus, maan kehonrakennusliitto ja sponsoreina kaksi yhtiötä, Chevrolet sekä Blossom-margariiniyhtiö. Kaikki kilpailijat viettivät kokonaista 11 päivää Etelä-Afrikassa. Vierailu maassa huipentui usean päivän käyntiin yhdellä maailman suurimmista luonnonsuojelualueista. Alue on nimeltään Krugers Park.

Kilpailupaikka oli Etelä-Afrikan suuren yliopiston pääauditorio. Kilpailuluokkia oli kolme, lyhyt-, keskipitkä- ja pitkä luokka. Näissä kolmessa sarjassa oli lähes 90 kilpailijaa eri maista.

Wilf Sylvester

Lisäksi hyvä kilpakumppanini useissa kilpailuissa, Ruotsin Janko Rudman sijoittui viidenneksi keskipitkässä luokassa.

Seuraavan päivänä oli Mr. Olympia kilpailu, jonka voitti Arnold Schwarzenegger. Hänestä tuli kuusinkertainen Mr. Olympia kilpailun voittaja. Näiden kilpailujen jälkeen Arnold ilmoitti lopettavansa kilpailemisen ja keskittyvänsä muihin asioihin.

500 miljoonaa ihmistä näkivät nämä Etelä-Afrikan MM-kilpailut. Ohessa IFBB:n tiedoitus näistä televisionneista.

Kilpailujen jälkeen lähdimme safarille. Alla Voima ja Kuntolehdessä ollut Tom Wrangen kirjoitus safarimatkastamme ja kotiinpaluusta Etelä-Afrikan MM-kilpailuista.

Sijoittumiseni kehonrakennuksen MM-kilpailuissa 6. sai aikaiseksi sen, että ”nälkä” sijoituksen parantamiseksi kasvoi. Päätin edelleen harjoitella seuraavat vuodet kovaa ja yrittää parantaa sijoitustani MM-tasolla.

Ohessa otteita SKVL:n vuoden 1975 toimintakertomuksesta

- "Vuosi 75 muodostui liiton historian todelliseksi menestysvuodeksi jos ajatellaan kilpailumenestyksiä voimanostossa ja kehonrakennuksessa."
- "Vuoden lopussa 1975 liittoon kuului 40 jäsenseuraa ja noin 800 yksityistä jäsentä. Yhteenlaskettu jäsenmäärä oli 31.12.1975 noin 16.000 jäsentä."
- "Voimanostossa perustettiin 23.2.1975 Pohjoismaiden Voimanostoliitto."
- "Kehonrakennuksen MM-kilpailut Etelä-Afrikassa, Pretoriassa. Parhaasta suomalaissaavutuksesta vastasi Jorma Räty sijoittumalla kovassa seurassa kuudenneksi."
- "Merkittävänä voittona liitolle on pidettävä myös sitä, että maan urheilutoimittajat nyt ensi kertaa ottivat voimanoston mukaan valitessaan eri urheilulajien vuoden parhaita."
- "MM-hopeamitalimies, pohjoismaiden- ja Suomen mestari Viljo Issakainen sai ansaitusti ensimmäisenä osakseen tämän kunnian."
- "Lajin valtionavun puuttuminen on estänyt tehokkaamman ja vireämmän toiminnan. ( Valtionapua on muuten anottu toimintaa varten joka vuosi vuodesta 1972 lähtien )"
- "Voimanostossa otettiin käyttöön uusi alle 100 kg sarja."
- "Voimanostokilpailun eri nostomuotojen uusi järjestys on: jalkakyykky, penkkipunnerrus ja maastanosto."
- "Kilpailijoiden on maastanostossakin käytettävä tossuja."