| 1979


Kuva: Suomen Kehonrakennusliiton vuosikokous.

Vuoteen 1976 saakka kilpailtiin pituusluokissa. Vuonna 1977 otettiin käyttöön kolme painoluokkaa, alle 75 kg sarja, alle 90 kg sarja ja yli 90 kg sarja. Ennen tätä muutosta olin kilpaillut noin 79 kg painoisena ja vuosina -77 ja -78 kilpailin sarjassa alle 75 kg. Tämä sarja oli liian pieni minulle ja kehoni ei ollut parhaimmillaan tässä sarjassa.
   
Vuonna 1979 otettiin käyttöön uudet sarjat, alle 70 kg sarja, alle 80kg sarja, alle 90 kg sarja ja yli 90 kg sarja. Tämä sarjajako sopi minulle paremmin kuin aikaisempi ja sarja alle 80 kg olikin erittäin sopiva sarja minulle.
Acapulcon MM-kisojen jälkeen harjoittelin loppuvuoden hieman pienemmällä teholla, söin hyvin ja annoin elimistön palautua kovan kisarääkin jälkeen. Alkuvuodelle 1979 otin lisää painoa, josta sitten alkoi treenin yhteydessä dieetti alle 80 kg sarjaan.

Kuvat otettu alkuvuodesta -79 Hi-Man Sportin salilla treenin ja saunan jälkeen. Tästä alkoi dietti vuoden -79 kisoihin.

Paino oli kuvaushetkellä noin 88-89 kg. - KUVAT TULOSSA

Liiton arvokilpailujen ohjelma vuodelle 1979 oli seuraavanlainen.

- 15.9.1979 SM-kilpailut Porissa
- 23.9.1979 PM-kilpailut, Oslossa
- 5–7.10.1979 MM-kilpailut, Columbus, Ohio, USA
- 1.12.1979 EM-kilpailut, Belgiassa

Asetin itselleni kilpailutavoitteiksi SM- ja PM-kilpailujen voittamisen, MM-kilpailujen tavoitteeni oli sijoittua ainakin palkintopallille kolmanneksi ja EM-kilpailujen voittamisen, sillä vuonna 1977 olin EM-kilpailuissa toinen ja vuonna 1978 maanjäristyksen takia EM-kilpailut peruttiin, joten en päässyt silloin ”voittamaan” sitä.
Räty, Kivioja, Koivunen
Porin SM-kilpailujen takahuoneessa


Uudella HI-Man Sportin salilla harjoiteltiin kovaa jo heti alkuvuodesta. Kovia harjoittelijoita oli Risto Koivunen, Peter Keränen, Jouni Nordström, Kari Kanninen, Hannu Selin, Matti Halonen ja muutamia muitakin. Sain huomattavasti lisää tsemppiä harjoituksiini, sillä Risto Koivunen tähtäsi myös SM-voittoon samassa sarjassa kuin minä. Minun on kiittäminen Ristoa siitä, että motivoiduin niin voimakkaasti harjoittelemaan vuoden 1979 kisoja varten. Kuntoni nousi nyt hyvin, sillä sain painaa tänä vuonna 80 kg kilpailutiukkana ja 5 kg lisää lihasta oikeissa paikoissa on paljon tässä pituudessa.

Sarjan a.80 kg anatominen näkymä edestä.
Kari Malja, Jorma Räty ja Risto Koivunen keskellä kuvaa. - Kuva tulossa
Jorman tuplahauis edestä - Kuva tulossa
Jorman tuplahauis takaa - Kuva tulossa
Porin SM-kilpailut Kehonrakentajalehden no.2 1979 artikkeli kilpailuista - Kuva tulossa
Jorman tuplahauiskuva vuodelta 1979 - Kuva tulossa
Satakunnan Kansan lehtiartikkeli 16.9.1979 SM-kisoista - Kuva tulossa

PM-Kilpailut 1979

Joukkue

Suomen PM-kisajoukkue lähti lauantaina 22.9. Helsingin lento-
asemalta kilpailupaikalle Osloon, Norjan pääkaupunkiin. Joukkueen johtajana oli Tom Wrange, kilpailijoina olivat matkassa Juhani Hokkanen, Heikki Salonen, Reijo Kivioja, Jorma Räty, Keijo Reiman ja Jyrki Savolainen ja tuomareina Ingmar Mårtensson ja Jouni Virtamo.

Tärkeä kokous Lauantai-iltana pidettiin joukkueenjohtajien ja tuomariston kokous. Tämä oli ensimmäinen etukäteen valmisteltu yhteispohjoismainen kehonrakennuksen tiimoilta pidetty kokous. Tom Wrange oli tätä jo aiempina vuosina yrittänyt järjestää, ja nyt se vihdoin kuului PM-kisojen ohjemaan. Puhetta kokouksessa johti Norjalaisten isäntien pyynnöstä Tom Wrange. Kokouksessa päätettiin PM-kisajoukkueen maksimikoko ja järjestäjämaan taloudelliset velvoitteet vieraita kohtaan. Suurin mahdollinen  osanottajamäärä maata kohti on jatkossa 12 kilpailijaa. Järjestäjämaa maksaa 6 kilpailijan ja kahden johtajan/tuomarin ylöspidon. Lisäksi päätettiin, että ainakin näissä Oslon kilpailussa käytetään kahdeksaa tuomaria, kahta kustakin osanottajamaasta. Suomalaiset tuomarit olivat siis Ingmar Mårtensson ja Jouni Virtamo.

Vuoden 1980 PM-kilpailut pidetään Kööpenhaminassa, Tanskassa. Tanskakin järjestää näin rohkeasti ensimmäiset kansainväliset kilpailut kehonrakennuksessa. Tanskan kehonrakennusliitto saa mahdollisesti myös Tanskan valtion taloudellisen tuoen kisojen järjestämiseksi.

Oslon kokouksessa sovittiin viekä yhdestä tärkeästä asiasta. Kööpenhaminassa jos vielä ollaan asian kannalla, pidetään Pohjoismaiden Kehonrakennusliiton perustava kokous. Tämä olisi hieno edistysaskel Pohjolan kehonrakennusurheilulle.Kilpailut
Kilpailut käytiin sunnuntaina hateau Neuf- nimisessä teatterissa. Paikka sopi erinomaisen hyvin kehon- rakennuskilpailuille, valaistus ym. oli todella hyvä.
Kilpailuissa oli kuusi eri luokkaa: Juniorit (ei painorajaa), veteraanit (ei painorajaa sekä seniorien sarjat alle 70 kg, alle 80 kg, alle 90 kg ja yli 90 kg. Tuomareita oli kahdeksan, ja tuomarineuvoston puheenjohtajana oli Ludvig Ingebretsen Norjasta. Esiarvostoelu alkoi klo 10 aamulla. Kaiken kaikkiaan täytyy sanoa, että omat SM-kilpailumme sujuivat huomattavasti paremmin ja joustavammin kuin PM-kilpailut. Arvostelu saatiin kuitenkin ajoissa suoritettua.

Junioriluokka

Tässä sarjassa oli neljä kilpailijaa. Suomen Juhani Hokkanen erottui heti joukosta ja olikin selvä voittaja. Hokkasella on äärettömän hyvä luuston rakenne, mikä yhdistettynä pyöreisiin ja kiinnistyskohdiltaan pitkiin lihaksiin on tosiaan kaunis näky. Jussin lisäksi ainoastaan Reijo Kivioja voi antaita vastaavia kehuja suomalaisista. Vähän lisää massaa saatuaan Jussi tehnee selvää jälkeä myös seniorisarjoissa. Ikää hänellä on 19 vuotta ja hän oli sekä SM- että PM-kisojen aikana armeijan leivissä.Toiseksi junioriluokassa tuli Ruotsin Anders Lindström ja kolmanneksi myös Ruotsin Jan Malmqvist, joka voitti viikkoa aiemminRuotsin juniorimesta-
ruuden, mutta hänellä oli kyllä aivan surkeat jalat kauttaaltaan, ei mitään reisiä eikä pohkeita. Lindström oli kireä ja melko massiivinen sekä poseerasi erityisen hyvin. Jussi Hokkasen pitää muuten keskittyä harjoittelemaan poseeraamista, sillä hän hävisi varmasti vapaaposeerauskierroksella juuri Lindströmille.

Veteraanit

Veteraaneja oli myös neljä. Kolmanneksi tuli 56-vuotias Toivo Enervo. Topi oli erittäin hyvässä kunnossa ja poseerasi hyvin. Yleisö antoi valtaisat suosionosoitukset juuri Topille. Heikki Salonen oli viikossa (SM-kisat edellisenä lauantaina) muuttunut täysin. Heikki oli tosi tiukassa kunnossa ja esiintyi erittäin vapautuneesti. Olin todella pahoillani, että Heikki lopulta hävisi Norjan Bertin Wulffille. Wulff oli massiivinen, mutta siinäpä se sitten olikin. Harvinaisen kömpelö ja epävarma esiintyminen oli kaameata katseltavaa. Sellainen ei voi ansaita voittoa kehon-rakennuskilpailuissa.

Miehet alle 70 kg

Sarjan seitsemästä miehestä erottui heti kolme, Christer Svensson Ruotsista, Holger Johansen Norjasta ja Suomen Reijo Kivioja. Tämä oli myös miesten palkintojärjestys. Svensson oli selvä voittaja, äärimmäisen viimeistelty ja erityisen vaikuttava poseeraaja. Norjan Johansen oli samoin sopusuhtainen ja tiukka. Kivioja olisi varmaankin kireämmässä kunnossa voittanut, mutta nyt hän oli auttamattomasti hieman liian sileä. Lihasmassa Reijolla oli aivan eri luokkaa kuin sarjan muilla kilpailijoilla.
Eino Akkila, joka viikkoa aiemmin voitti Ruotsin mestaruuden, hävisi Svenssonille 28 pistettä. Svensson siis hävisi Einolle Tukholmassa, mutta Eino oli kyllä joutunut laihduttamaan liikaa päästäkseen tähän sarjaan. Täytyy ihmetellä ruotsalaisten tuomarien toimintaa, sillä kyllä Svensson on tässä painoluokassa Einoa, mestariposeeraajaa, paljon parempi.

Miehet alle 80 kg

Jorma Räty, joka ei esittelyjä kaivanne, voitti odotusten mukaisesti sarjansa. Jormasta voi sanoa sen verran, että hänet kyllä täytyy nähdä ennen kuin todeksi uskoo. Niin valtavan massiivinen hän on. Kuten ruotsalainen tuomari "Hoa Hoa" Dahlgren, myös minä olen sitä mieltä, että Jorma saisi olla hiukan tiukempi, jos hän haluaa maailmanmestaruuden tänävuonna. "Hoa Hoa" piti Jormaa yhtenä suurimmista suosikeista tämän vuoden MM-kisoissa. Jorma on kokenut kilpailija ja tietää kyllä ajoittaa kuntonsa oikein. Jorman tämän vuoden päätavoite on hänen omien sanojensa mukaan vasta joulukuun EM-kisoissa. Kehonrakentaja-lehti toivottaa hänelle mitä parhainta menestystä MM- ja EM- kilpailuihin. Ruotsin Renato Somenzi tuli toiseksi ja voitti pisteellä Norjan Peter Mathisenin. Mielestäni Somenzi oli selvästi parempi ja lähempänä Jorman tasoa kuin norjalainen, joka on aivan liian pitkä tähän sarjaan. Molemmat olivat selvästi Jormaa kireämpiä, mutta se ei vielä tällä kertaa riittänyt. Somenzi oli kisojen parhaita poseeraajia, hän eläytyi erittäin hienosti esiintymiseensä. Somezin "most-muscular"-poseeraus oli varmasti tämän päivän kovin. Italialaisperäinen ruotsalainen oli muuten laihduttanut 28 kiloa kolmessa kuukaudessa näitä kilpailuja varten. Kurinalaistaelämää, vai mitä?

Miehet alle 90 kg

Myös tässä sarjassa voittaja oli selvä heti kun miehet tulivat "line-upii". Ruotsin Ulf Bengtson sain tuomareilta täydet pisteet ja on todella kansainvälistä huippuluokkaa. Uffe on nykyisin jo erittäin massiivinen, tarpeeksi iso koviinkin koitoksiin. Mielestäni Uffen poseeraus oli päivän paras. Hän oli lisäksi vaatimaton kaveri ja kiitti illalla palkintopallilla seistessään yleisöä hienosta tuesta.
Toiseksi tuli Norjan Nils-Henrik Steen ja kolmanneksi Keijo Reiman. Keijo oli ylävartaloltaan kovempi kuin Steen, mutta jälkimmäinen oli kokonaisuutena parempi. Steen on huippusymmetrinen, harvinaisen kaunis ja linjakas. Keijo hävisi kuitenkin melko niukasti, joten tuomariston mielipiteet menivät tässä osittain ristiin.

Miehet yli 90 kg

Etukäteen odotettu kaksin-kamppailu käytiin ruotsalaisten Christer Ericssonin ja Jan Jönssonin välillä. Jälleen kävi toisin, kuin viikkoa aiemmin Ruotsin mestaruus-kilpailuissa. Siellä voitti Jönsson, Oslossa taas Ericsson.
Ericson voitti täysin kiis-tattomasti, 14 pistettä, joten ihmettely Ruotsin omista kisoista voi edelleen jatkua. Christer on pitkä ja sopusuhtainen, todella upeat jalat, komea ilmestys lavalla. Hän oli kyllä hitusen liian sileä ollakseen aivan huippukunnossa. Jönssonilla oli huono olkapäästruktuuri ja tosi huonot pohkeet. Suomen kolmanneksi sijoittunut Jyrki Savolainen voittaneekin Jönssonin saatuaan hieman lisää massaa. Jykä oli edelleen upeassa kunnossa ja on hyvä kehonrakennusurheilun edustaja myös kilpailun ulkopuolella. Hän on hyväraaminen ja tulee menemään vielä pitkälle, sillä hän on vielä juniori-ikäinen.

Iltanäytös

Yleisötilaisuudessa oli sali aivan täynnä. Valaistus oli hieno, kuten esiarvosteluis-sakin. Kilpailijoiden esiintyessä soitti taustalla yhtye sopivaa musiikkia. Useimmilla norjalaisilla ja ruotsalaisilla oli oma musiikkikasetti ja siihen sopiva heino poseeraushojelma. Yleisesti voi todeta, että Suomalaiset hävisivät erityisesti ruotsalaisille, mutta myös norjalaisille lihasten erottuvuudessa ja esiintymisestaidossa. Joukkueemme menestyi kuitenkin hienosti, sillä kaikkin suomalaiset saivat mitalin, joista kaksi oli kultaista. Jorma Räty sai vielä illalla eräänlaisen yleisvoittajan pytyn, mutta se oli vain epävirallinen. IFBB:n kilpailuissa ei ole enää mitään ylesvoittoa jaossa, vaan jokainen sarjavoittaja on oman luokkansa mestari.
Yleisötilaisuus sujui hienosti aamun kommellusten jälkeen, Sitä rasitti kuitenkin liian pitkäksi venynyt norjalaisen voimamiehen esitys. Meillä ei toivottavasti koskaan sorruta samanlaiseen täyteainekseen, sillä sitä ei tarvita kehonrakennuskilpai-luissa. Yleisö tulee katsomaan kilpailuja ei pitkästyttävää pelleilyä. Iloisen suomalaisjoukkueen kotimatka sujui kommelluksitta. Muut kilpailijamme jatkavat keskittymistä EM-kilpailuihin, mutta Jorma Räty jo Ohion MM-kisoihin 5.-7.10.1979. Vielä kerran onnittelut joukkueellemme hienosta suorituksesta.
J.V.

TULOKSET: KOLME PARASTA PER SARJA

Juniorit:

  1. Juhani Hokkanen, Suomi 344
  2. Anders Lindström, Ruotsi 340
  3. Jan Malmqvist, Ruotsi 329

Veteraanit:

  1. Bertin Vulff, Norja 351
  2. Heikki Salonen, Suomi 339
  3. Toivo Enervo, Suomi 274

Miehet, alle 70 kg:

  1. Christer Svensson, Ruotsi 345
  2. Holger Johanssen, Norja 326
  3. Reijo Kivioja, Suomi 318

Miehet, alle 80 kg:

  1. Jorma Räty, Suomi 356
  2. Renato Somenzi, Ruotsi 334
  3. Peter Mathisen, Ruotsi 333

Miehet, alle 90 kg:

  1. Ulf Bengtson, Ruotsi 360
  2. Nils-Henrik Steen, Norja 332
  3. Keijo Reiman, Suomi 324

Miehet, yli 90 kg:

  1. Christer Ericsson, Ruotsi 358
  2. Jan Jönsson, Ruotsi 344
  3. Jyrki Savolainen, Suomi 321

PM-kilpailujen jälkeen oli vielä aikaa noin pari viikkoa parantaa kuntoa MM-kisoja varten. Harjoitus sujui hienosti ja kunto oli hyvä, kun lähdin MM-kisoihin Columbukseen, Ohion osavaltioon Yhdysvaltoihin.

Alla Kehonrakentajalehdessä no. 1 1980 ollut Jorma Rädyn matkakertomus vuoden 1979 MM- ja Mr. Olympia kilpailusta.

Kuvia vuoden 1979 MM-kisoista.

Uuden sarjan salliman viiden kilon painonlisäyksen johdosta olin saanut kerättyä lisää lihasta tasaisesti joka puolelle kehoa sitten viime vuodesta ja kunto oli selvästi noussut siitä. (kuvat yllä) - Kuva tulossa

Asuimme kilpailumatkan aikana Sheraton Hotellissa. Nykyisin hotelli on muuttanut sijaintijaan, eikä siis sijaitse enään tässä rakennuksessa.
Auditorio - nykyisin uusittu.
Sheraton - Kolubus - Ohio

Kisapaikkana - Veterans Memorial Auditorium - vasemmalla (halliin mahtuu 4000 katsojaa)

Vuoden 2005 ARNOLD CLASSIC - kilpailu pidettiin myös täällä maaliskuun 4 pvä





Alla: Kuva otettu vuoden
1979 MM-kisojen yhteydessä

MM-kilpailun jälkeen väsyneenä olin kovin pettynyt kuudenteen sijaani ja ajattelin, että useita vuosia jatkunut ( vuodet 1974 – 1979 ) äärimmäisen kova harjoittelu useine vuosittain toistuvine kilpailuineen ja dietteineen saa nyt riittää, sillä olinhan odottanut mitalisijaa.

Muutaman päivän kuluttua kotimatkalla lentokoneessa voimieni hieman palauduttua päätin kuitenkin, että "perhana harjoittelen vielä yhden vuoden joka päivä ja katsotaan….."

Kotiin saavuttuani minulla oli paljon töitä ja päätin jättää joulukuussa olevat EM-kilpailut väliin ja kerätä voimia vuoden 1980 alussa alkavaan tosi kovaan harjoitteluun seuraavia MM-kilpailuja varten.

Vuosi 1979 oli ollut edelleen menestyksellinen. Olin voittanut sekä SM- että PM-kilpailut ja sijoittunut kuudenneksi MM-kilpailuissa, joka sekin oli hieno saavutus yhä kovenevassa kilpailussa voitosta.

Suomen kehonrakennus menestyi muutenkin erittäin hyvin vuoden kansainvälisissä kilpailuissa. Jyrki Savolainen voitti nuorten yhdistetyn sarjan ( kaikki painoluokat kilpailivat samassa sarjassa ) Europan mestaruuden joulukuussa Belgiassa.

Ohessa Pepe Salosen Kehonrakentajalehdessä no. 1 1980 ollut kilpailuselostus.